Zadrugarstvo

S obzirom na mentalitet zajedništva i sloge mještana Svirča, zadružna vinarija ima dugu povijest koja je odoljela vremenu i uspješna je i danas.
 
Od samog početka zadruga je svoju misiju definirala u proizvodnji vrhunskih vina specifične kvalitete. Tako smo čuveni po proizvodnji vrhunskog vina "Ivan Dolac", jednog od najboljih Hrvatskih vina, a također proizvodimo i prvo ekološko vino u Hrvatskoj, kao i kasnu berbu vina istog naziva. Također se pripremamo za intenzivan uzgoj maslina na ekološki način te proizvodnju ekološkog maslinovog ulja.
 
 
PZ Svirče ima 88 zadrugara i gotovo još toliko kooperanata, koji pokrivaju ukupno oko 120 ha, što na južnim hvarskim obalama, što u unutrašnjosti otoka, oko Svirča. Utemeljena je još 1929. godine, da bi se 1969. fuzijom sa zagrebačkim Vinoproduktom ugasila. Prije 11 godina PZ Svirče se ponovo konstituira i Hvarani s kućom Badel 1862, što je bila nastala spajanjem Badela i Vinoprodukta, potpisuju ugovor o partnerstvu u smislu da, tada, za zagrebačku vinsku kuću otkupljuju grožđe. Godine 1999. slijedi korak dalje: PZ Svirče, nositelj zaštite g.p.-a osamostaljuje se u proizvodnji vina i počinje i sama buteljirati. Zadrugarski ugovor obvezuju PZ Svirče da zadrugarima priprema zemljište za sadnju vinograda, da im nabavlja sadnice i opremu, uključujući i malu mehanizaciju, a i repromaterijal za proizvodnju grožđa, da modernizira podrum, potom da uređuje prilazne putove vinogradima, da kontaktira s Ministarstvom poljoprivrede i s drugim relevantnim društveno - političkim kao i sa znanstvenim ustanovama.