Položaj i klima
Plodnost tla je rezultat fizičkih, kemijskih i bioloških osobina tla. Tlo je plodno kada pruža biljci dovoljno hrane (u pristupačnom obliku), vode, kisika i topline.
Organska tvar u tlu ključna je za održivost poljoprivredne proizvodnje. Ona može utjecati na strukturu tla, vododržnost, mehaničku otpornost, toplinski kapacitet, pH, oksidoreduktivni potencijal i kapacitet za izmjenu kationa. Jedina osobina tla na koju nema utjecaj je tekstura tla.
Njen sadržaj povećavamo na razne načine. U našim vinogradima koristimo stajnjak i kompost. Nakon krčenja starih vinograda tlo se niz godina odmara pod prirodnom vegetacijom ili se zasijava mahunarkama.
Zbog velikog nagiba terena naše vinograde obrađujemo ručno, okopavanjem. Na ovaj način kontroliraju se korovi, unosi stajsko gnojivo, prozračuje gornji sloj tla u kome se potiče mineralizacija organske tvari. Naša tla su bogata skeletom pa obradom kamenje dospijeva na površinu, tvoreći prirodni malč, koji štiti tlo od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Navodnjavanje vršimo po sistemu kap po kap.